Bouke

Bouke_pasfotoMijn naam is Bouke van der Spoel. Ik een achtergrond in de ICT, ik heb Kunstmatige Intelligentie gestudeerd in Utrecht. Als enige echte ICT-er binnen Energie-U is het logisch dat ik me bezig houd met de website. Zo ben ik ook bij Energie-U terecht gekomen: Op de website van Energie-U stond dat ze een vacature voor een website-beheerder hadden. Er stond dat je op vrijdag altijd even langs kon komen om een praatje te maken. Dat heb ik toen gedaan, en sindsdien ben ik blijven plakken. Je kan overigens nog steeds langskomen, elke vrijdag op Oude Gracht 60.

Het mooie van Zonnig030 is dat het een heel ander soort uitdaging is dan ik gewend ben. Op zich zijn zonnepanelen een hele mooie investeringsmogelijkheid; als een bank de mogelijkheid had om onder dezelfde voorwaarden als een huiseigenaar in zonnepanelen te investeren, dan zou er direct een aantal miljoen in gestopt worden. Het probleem is dat het erg moeilijk is voor een huiseigenaar om de zin en de onzin van elkaar te onderscheiden. Als je dat niet helemaal zelf wil uitzoeken, dan zal je op het advies van anderen moeten vertrouwen. Als bewonersvereniging zonder commercieel oogmerk heb je een uitstekende positie om goed en onafhankelijk advies te geven. De uitdaging is dus om dat goed uit te leggen zodat mensen je dat vertrouwen ook geven.

Ik heb zelf helaas nog geen zonnepanelen. Ik zit namelijk in een vereniging van eigenaren, en dat maakt het wat ingewikkelder. Er moet van alles uitgezocht worden en daar ben ik nu mee bezig. Ik hoef gelukkig niet alles zelf te doen. In de wijk Voordorp zijn ze er druk mee bezig en de gemeente wil het ook stimuleren. Ik heb goede hoop dat in de komende maanden de panelen er komen en daarna wordt het ook voor andere VvE’s gemakkelijker. Er is dus nog een lange weg te gaan voordat de stad haar zonnepotentieel goed benut.