Veelgestelde vragen

Zonnepanelen zijn voor veel mensen nog onbekend. Het is dan ook niet gek als u hier vragen over heeft. Om u te helpen, hebben wij hieronder een handige lijst opgesteld met de meest gestelde vragen over zonnepanelen en de collectieve inkoopacties van Zonnig030.

Zonnepanelen & de financiën

 1. Waarom zijn zonnepanelen interessant?
  De zon is beschikbaar voor iedereen en een onuitputtelijke bron van energie. Met zonnepanelen wek je door middel van daglicht je eigen energie op. Dit is niet alleen interessant voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Je bespaart namelijk sterk op je energierekening en door gebruik te maken van zonnepanelen help je mee aan de vermindering van CO2 uitstoot. Door te kiezen voor zonnepanelen help je mee aan een duurzame toekomst voor de komende generaties.
 2. Hoeveel elektriciteit produceert een zonnepaneel?
  Een zonnepaneel produceert jaarlijks 200-250 kWh (kilowattuur) elektriciteit. Dit levert een particuliere huiseigenaar een besparing op van ongeveer €50 per jaar. Zonnepanelen worden echter in een systeem geplaatst, vaak vanaf 6 stuks. Een gemiddeld systeem in Nederland bestaat uit 10 zonnepanelen. De besparing is daarmee zo’n €500 per jaar!
 3. Hoeveel energie kan (of mag) ik opwekken?
  Ieder jaar, bij de eindafrekening van uw energieleverancier, wordt uw verbruik van de afgelopen periode weggestreept tegen de energie die u zelf opgewekt heeft. Dit heet salderen. Het is verstandig om op jaarbasis niet meer elektriciteit met zonnepanelen op te wekken dan u zelf verbruikt, dan levert iedere kWh (kilowattuur) zo’n €0,22 op. Wekt u op jaarbasis toch meer op dan uw verbruik, dan levert iedere extra kWh nog slechts €0,06 tot €0,08 op. Salderen is al jaren mogelijk. In 2017 zal de de regeling geëvalueerd worden door de overheid. Indien deze aangepast wordt, zal tijdens de evaluatie duidelijk gemaakt worden hoe dit zal gebeuren en vanaf wanneer. Het is dus niet zeker tot wanneer de saldering regeling zal lopen, maar ook niet dat het afgeschaft zal worden.
 4. Wat gebeurt er wanneer er een lange tijd bijna geen zon is?
  Ook al heeft u zonnepanelen, u blijft verbonden met het elektriciteitsnet. U komt dus nooit zonder elektriciteit te zitten!Tijdens zonnige periodes wordt de elektriciteit die zonnepanelen opwekken initieel binnen uw eigen huis verbruikt, en anders aan het openbare net geleverd. Als u op enig moment meer elektriciteit nodig hebt dan u zelf opwekt, of dit nu tijdens zomerse avonden of gedurende de winterperiode is, dan is dat geen enkel probleem. U kunt dan gewoon uit het elektriciteitsnet putten. Administratief wordt automatisch keurig bijgehouden hoeveel energie u op jaarbasis heeft verbruikt, hoeveel elektriciteit u zelf heeft opgewekt, en hoeveel u onder de streep heeft betaald.
 5. Wat is het rendement van zonnepanelen?
  Hoeveel energie je zonnepanelen precies opwekken is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ligging van de panelen ten opzichte van de zon, de hellingshoek van het dak en de zonintensiteit. Het kan dus zo zijn dat een paneel op het ene dak veel meer opwekt dan op het andere dak. Een installatie gericht op het zuiden levert het meeste zon, dus energie op. Toch zijn zonnepanelen gericht op het westen en oosten nog steeds zeer interessant. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 36 graden, in het geval van een plat dak wordt dit door middel van een stellage gecreëerd. Het rendement van een zonnepanelen systeem ligt gemiddeld 9 keer hoger dan de rente op een spaarrekening! Lees nu de rekenvoorbeelden.

  Het is mogelijk dat er schaduw van bijvoorbeeld een boom, dakkapel of schoorsteen op uw dak valt. Schaduw heeft een nadelig effect op het rendement van je zonnepanelen. De serie geschakelde zonnepanelen werken namelijk op de stroomsterkte van de laagste cel. Als er dus een paneel volledig in de schaduw ligt, kan dit de opbrengst van het volledige systeem naar beneden halen. Bij de plaatsing van de zonnepanelen houdt de installateur rekening met de schaduw.

 6. Wat is een omvormer?
  Dit is een zeer belangrijk onderdeel van je pakket! Een omvormer is een kastje die de gelijkstroom, afkomstig van de zonnepanelen, omzet in wisselstroom. Hierdoor kun je de opgewekte energie gebruiken. Er zijn verschillende omvormers op de markt, afhankelijk van het soort systeem. De meest voorkomende omvormer is de string, deze is voor serie geschakelde zonnepanelen.

Zonnepanelen & de omstandigheden

 1. Welke risico's zijn er bij extreme weersomstandigheden?
  Zo op het eerste oog denk je misschien dat ze heel gevoelig zijn, maar zonnepanelen kunnen meer hebben dan je denkt. Een hagelbui, storm of bliksem zal niet snel leiden tot schade. Mocht u toch de zekerheid willen hebben dat eventuele schade gedekt wordt, dan adviseren wij u dit na te vragen bij uw opstalverzekering. Het valt tevens te overwegen om een specifieke verzekering voor je zonnepanelen af te sluiten.
 2. Heb ik een vergunning nodig voor de plaatsing van zonnepanelen?
  In de meeste gevallen is het niet nodig om een vergunning aan te vragen, het plaatsen van zonnepanelen is namelijk vergunningsvrij. Uitzondering hierop is als u woont in een monumentaal pand of een beschermd stads- of dorpsgezicht. In de meeste gevallen moet u dan een vergunning aanvragen bij de gemeente die getoetst wordt aan het gemeentelijk welstandsbesluit. Wij adviseren u dan ook, als u woonachtig bent in een dergelijk pand, contact op te nemen met uw gemeente.
 3. Zijn de zonnepanelen brandgevaarlijk?
  Nee, zonnepanelen verhogen geen enkel brandgevaar. Het is in het verleden wel eens voorgekomen in de zuidelijke landen van Europa. Hier ging het om een box waar kabels van de panelen op elkaar aangesloten zaten, die het probleem veroorzaakte. Door verscherpte regels van de EU( de omvormer dient binnenshuis in een goed ventilerende ruimte te hangen) is dit niet meer voorgekomen.
 4. Hoe dient een zonnepanelensysteem te worden onderhouden?
  De investering in zonnepanelen is eenmalig en verdient zichzelf in 7 tot 9 jaar terug. Het enige dat vervangen dient te worden is de omvormer, na zo’n 12 jaar. De zonnepanelen zelf hoeven niet schoongemaakt te worden. De panelen staan schuin en blijven schoon door de regen. Mocht u ze toch schoon willen maken, dan kan dit met lauw water. Gebruik beslist geen schoonmaakmiddelen, dit kan de zonnepanelen beschadigen!
 5. Kunnen mijn zonnepanelen verzekerd worden?
  Het is uiteraard mogelijk om uw zonnepanelensysteem te verzekeren. Deels zal de installatie al onder uw opstalverzekering vallen, het is verstandig om dit na te vragen bij uw verzekeringsmaatschappij. De dekking vanuit de opstalverzekering is veelal enigszins restrictief: er wordt bijvoorbeeld niet uitgekeerd bij windschade als het niet officieel een storm met minimaal windkracht 7 was. Ook geldt er een minimum schadebedrag. Gespecialiseerde zonnepaneelverzekeringen kennen deze beperkingen niet, maar zijn veelal duurder. Indien u hier nadere vragen over heeft dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
 6. Wat gebeurt er bij een stroomstoring?
  Wanneer de stroom uitvalt, slaat de omvormer automatisch af. Dit is een ingebouwde veiligheidsmaatregel. Tijdens een stroomstroring krijgt u ook geen energie vanuit het zonnepanelensysteem. Zodra de storing verholpen is, zal de stroom weer aanslaan.
 7. Kunnen er zonnepanelen op mijn dak geplaatst worden?
  Hier is geen simpel antwoord op, er zijn namelijk verschillende factoren die bepalen of een dak geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen. Belangrijk is dat er ruimte is voor zonnepanelen, er voldoende (dag)licht op uw dak komt en het niet vol staat met obstakels. In veel gevallen is er altijd wel een oplossing voor de plaatsing van zonnepanelen, wij raden dan ook altijd een dakschouw aan.
 8. Kunnen er zonnepanelen op mijn garage, schuur of aanbouw geplaatst worden?
  Ja, dit is zeker mogelijk! Hierbij is het belangrijk dat er voldoende ruimte en draagvermogen beschikbaar is. Ook moet er rekening worden gehouden met schaduw, bijvoorbeeld van het dak van het huis. Voor de aanleg van de zonnepanelen is het mogelijk dat er een extra meterkast geplaatst dient te worden. Dit is afhankelijk van de plek waar u de zonnepanelen wilt plaatsen. Dit kunt u eventueel met de installateur bespreken.
 9. Kan ik zonnepanelen plaatsen als er obstakels op het dak zitten?
  Ja, dit is mogelijk, zolang er voldoende vrije dakruimte overblijft naast de obstakels. Houd wel rekening met eventuele schaduwval, hierdoor wordt het bruikbare dakoppervlak een stuk kleiner. Indien u zich aanmeldt en vervolgens interesse toont in een dakschouw, dan kan de installateur persoonlijk kijken naar de obstakels. Hij zal bij zijn berekening letten op de beschikbare ruimte.

Zonnepanelen & de installatie

 1. Wat houdt het persoonlijke aanbod in?
  Het pakket dat u aangeschaft bestaat uit de zonnepanelen, de omvormer, de montagematerialen, de bekabeling en is inclusief de installatie. Het gaat dus om een compleet pakket.
 2. Is het mogelijk om de zonnepanelen zelf te installeren?
  Het is mogelijk, maar wij raden het niet aan. Voor de elektrische zaken in de meterkast heeft u sowieso een elektricien nodig. Daarnaast is het niet een simpele taak en als u één ding fout doet, is het mogelijk dat het hele systeem niet meer werkt. Dit zou zonde zijn!
 3. Wat als de producent of leverancier tussentijds failliet gaat?
  Zonnig030 brengt door middel van het inkoopcollectief geïnteresseerde particulieren en capabele aanbieder(s) samen. Met de kennis van zonnepanelen en de markt kan uit de aanbieders de beste installateur geselecteerd worden op prijs, kwaliteit en ervaring. De markt voor zonnepanelen blijft echter snel in beweging, waardoor het kan voorkomen dat een partij failliet gaat, of een producent van zonnepanelen. Zonnig030 heeft hier geen invloed op en kan dit ook niet voorzien. Vandaar dat Zonnig030 niet verantwoordelijk is voor de uiteindelijke keuze van installateur en materialen. Elke deelnemer krijgt een vrijblijvende offerte van de installateur en kan dus zelf beslissen om tot aanschaf van zonnepanelen over te gaan.
 4. Welke energiemeter heb ik nodig?
  Er zijn verschillende meters beschikbaar. Beschikt u over een oude analoge meter, ook wel ferrarismeter genoemd, dan kunt u deze gewoon behouden. Deze meter draait terug op het moment dat u energie terug levert aan het net. Er zijn echter ook ferrarismeters die niet teruglopen, deze moeten helaas vervangen worden. Daarnaast is er nog de slimme meter. Deze meter registreren de energie die u afneemt van het net en de energie die wordt teruggeleverd aan het net. Dit is op afstand uitleesbaar en het meest voorkomend bij huishoudens met zonnepanelen.

  Heeft u ervoor gekozen om zonnepanelen aan te schaffen, maar blijkt de meter niet geschikt voor teruglevering? Wees gerust want de slimme meter krijgt u van de netbeheerder. De maandelijkse kosten zullen niet veranderen door de nieuwe meter. Heeft u een meter die wel geschikt is voor teruglevering, maar zegt de installateur/netbeheerder dat u een nieuwe meter moet, dan mag u deze weigeren. Wij adviseren u om de oude meter te behouden, deze zal namelijk ten alle tijden blijven terugleveren. Mochten de saldeer mogelijkheden in de toekomst afgeschaft worden, dan heeft u hier verder geen last van.

 5. Wat is het verschil tussen kilowattuur (kWh) en Wattpiek (Wp)?
  U zult de termen misschien wel eens gehoord hebben, maar u heeft geen idee wat het verschil is. De eenheid wattpiek geeft aan hoeveel vermogen een zonnepaneel onder laboratorium omstandigheden oplevert. Een kWh staat voor Kilo Watt Hour, ook wel kilowattuur genoemd. Dit is de hoeveelheid energie die een apparaat met een vermogen van 1000 Watt in een uur verbruikt. Een zonnepaneel van 250 Wattpiek levert onder laboratoriumomstandigheden dus in 4 uur in totaal 1 kWh.
 6. Is het aanbod dat ik ontvang inclusief alle kosten?
  Ja, het is een all-in pakket inclusief btw, montage en aanpassingen in de meterkast.
 7. Kan ik een voorbeeldadvies bekijken?

Zonnepanelen & de kosten

 1. Is het mogelijk om de btw van de zonnepanelen terug te vorderen?
  Ja, dat is mogelijk. De voorwaarden hiervoor zijn: 1) de panelen zijn op of na 20 juni 2013 in gebruik genomen, 2) U levert de energie aan uw energiemaatschappij, 3) U bent een particuliere ondernemer of een VvE, 4) U heeft de zonnepanelen zelf aangeschaft.

  Als u gebruik maakt van een elektriciteitsnet (bijvoorbeeld: Eneco of Essent) en u heeft zonnepanelen aangeschaft, dan bent u eigenlijk al een ondernemer van zonne-energie. U krijgt op dit moment een vergoeding voor de energie die u terug levert aan de energiemaatschappij. Dit wordt vervolgens verrekend op uw eigen energierekening. Als u voldoet aan bovenstaande voorwaarden, dan is het mogelijk om de btw terug te vragen over het systeem en de installatiekosten. Hier zitten echter wel nog belastingbedragen aan vast, het zogeheten forfait. Lees meer over de forfaits of bekijk de rekenvoorbeelden.

 2. Wanneer moet ik de zonnepanelen betalen?
  De installateur zal nadat u de opdracht heeft gegeven (de ondertekening van de ontvangen offerte), een aanbetaling verlangen. Deze aanbetaling is 20% van het totaal bedrag en dient uiterlijk 1 week voor de installatiedatum betaald te zijn. Het restant van de kosten betaalt u achteraf, nadat de zonnepanelen geplaatst zijn.
 3. Zijn er subsidies of leningen beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen?
  Er zijn geen aanschafsubsidies, maar het is wel mogelijk om de betaalde btw op zonnepanelen terug te krijgen van de Belastingdienst. Wij kunnen dit voor u faciliteren, zodat u zorgeloos een flinke korting op de aanschafprijs ontvangt. Voor een systeem van €3500 gaat het ruwweg om een korting van €600 die u ontvangt, inclusief de kosten van de BTW-teruggaaf ontzorging!
 4. Ik heb stadsverwarming. Is het dan ook mogelijk om mee te doen en heeft het nut?
  Ja, dit staat volledig buiten de aanschaf van zonnepanelen. Stadsverwarming heeft namelijk met de verwarming in uw huis te maken, terwijl zonnepanelen met elektriciteit te maken hebben. Dus ook met stadsverwarming kunt u zonnepanelen aanschaffen.
 5. Kan ik als bewoner van een VVE deelnemen aan Zonnig030?
  Dit hangt af van uw specifieke situatie, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. U kunt hiervoor contact met ons opnemen zodat we u verder in kunnen lichten.
 6. Zijn er kosten verbonden aan deelname?
  Aanmelding is geheel gratis en vrijblijvend. U gaat pas betalen als u besluit de zonnepanelen aan te schaffen, dan betaalt u voor het systeem. Bekijk voor een indicatie van de gemiddelde kosten het rekenvoorbeeld.
 7. Hoe verdient Zonnig030 als organisatie haar geld?
  Zonnig030 ontvangt een commissie bedrag over ieder verkocht (zonnepanelen) systeem. Voor de organisatie is het initieel investeren, en pas na installatie zijn er inkomsten. Wordt het systeem hierdoor duurder? Nee, juist doordat wij veel mensen in een keer stimuleren om tot aanschaf over te gaan, zijn er flinke collectieve voordelen. Dit is de reden dat de prijzen binnen een inkoopcollectief vele honderden euro’s lager liggen dan wanneer u alleen naar een installateur stapt.

Vraagje?

Heeft u een vraag die hier niet tussen staat? Neem gerust even contact met ons op.

Voor volledige functionaliteit van deze website, dienen cookies te worden ingeschakeld. Meer info

Als u deze site wilt gebruiken met alle functies en mogelijkheden, klik dan op "Cookies toestaan". Als u zoveel mogelijk privacy wilt, klik dan niet op "Cookies toestaan". Neem bij vragen over het privacy-beleid gerust contact op met de eigenaar van deze website.

< Terug